Bluetooth Kontrollü Akıllı Priz Projesi

ide ortaokulu 5. sınıf öğrencimiz Çağan Öncül, kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarım uygulamalarını bir araya getirerek “Bluetooth Kontrollü Akıllı Priz” projesini ortaya çıkardı.

Günümüz dünyasında, artık her an yeni bir teknolojik gelişme yaşanıyor. 100 yıl önce yapılan bir icat onlarca yıl kullanılırken, şu anda piyasaya çıkan yeni bir ürün kısa bir zaman sonra eski kalabiliyor. Kimi zaman yeni teknolojilere ulaşmak ise çok daha maliyetli oluyor. Ancak, günümüzde kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarımları kullanarak her alanda kendi teknolojimizi oluşturmak mümkün.

ide okulları olarak öğrencilerimize 21. yy’ın becerilerini kazanarak onların yarına hazır bireyler olarak yetişmesini amaçlıyor, eğitim teknolojileri alanında öğrencilerimizin farklı uygulamalar tasarlayıp geliştirmeleri konusunda onları destekliyoruz.

5. Sınıf Öğrencimizden “Bluetooth Kontrollü Akıllı Priz” Projesi
5. sınıf öğrencimiz Çağan Öncül, bilişim dersinde yapmış olduğu “Bluetooth Kontrollü Akıllı Priz” projesi ile kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarım uygulamalarını bir araya getirerek prizi uzaktan kontrol edilebilir hale getirdi.

Proje sürecinde ide okulları bilişim teknolojileri öğretmeni Alim Keskin’in mentörlük yaptığı ve yaklaşık 1 aylık süre sonunda ortaya çıkan bu projenin amacı; birbirinden bağımsız olarak aynı ortamda bulunan nesneler arasında kablosuz olarak iletişim kurmak ve yönlendirmek.

Projenin Çalışma Mantığı
Evindeki cihazları nasıl akıllı hale getirebileceğinden yola çıkan Çağan Öncül, araştırma sürecinden sonra önce Arduino Uno ile kodlama ve elektroniği bir araya getirdi. Daha sonra App Inventor uygulamasında röleyi açıp kapamaya yarayan bir mobil uygulama tasarladı. Ve bluetooth modülü aracılığıyla prizle bağlantı sağladı.

Projenin çalışma mantığı ise şu şekilde; Mobil uygulamada açma tuşuna bastığında röle kapanıyor ve elektrik akıllı prize gidiyor. Aynı şekilde kapama butonuna basıldığında da röle aktif hale geliyor ve elektrik kesiliyor.

Çok daha uyguna mal edildi.
Akıllı ev sistemlerinde kullanılan bu teknoloji, normalde oldukça yüksek rakamlara kuruluyor.  Ancak, Çağan Öncül bu proje ile normalde çok daha maliyetli bir yapıyı neredeyse 10’da 1 seviyesinde bir maliyet ile üretmeyi başardı. Böylece maliyetten de tasarruf edilmiş oldu.

Akıllı Priz, elektriğin olduğu birçok alanda aktif olarak kullanılabilir.
Bluetooth Kontrollü Akıllı Prizin kullanım alanları, evler, okullar, işyerleri, hastaneler kısacası elektriğin olduğu her yerde akıllı priz kullanılabilir.

Akıllı Priz nedir?
Akıllı prizler, wifi veya bluetooth ile uzaktan kontrol edilebilen IoT teknolojisinin kullanıldığı ürünlerdir. Kendisine bağlanan cihazları uzaktan yönetebilmenizi sağlayan bir akıllı priz ile cihazın ne zaman açılıp kapanacağına karar verebilir, ister ev içinde ister ev dışında kablosuz olarak kontrol edebilirsiniz.

ide okulları Yarının Yetkinlikleri Kazandırıyor
ide okulları, eğitim teknolojileri alanına yönelik öğretmen, veli ve öğrenciyi kapsayan altyapı yatırımları yapıyor. Hem yerli hem de yabancı uygulamaları ve çözümleri eğitim sistemine entegre ederek öğretme ve öğrenme ortamının sürekli iyileştirilmesini amaçlıyor. Bu sayede en doğru ve en yönetilebilir sistemlerle, öğrencilerin kendi deneyim merkezlerini kuruyor.

Deneyen-deneyimleyen öğrenciler, hem bilişsel hem de görsel yönden desteklenerek üretim odaklı düşünme alışkanlığı kazanıyor. ide öğrencileri, bilgisayar laboratuvarında hazırladığı 3D tasarımı maker laboratuvarında üretebiliyor, teknoloji ve tasarım dersliğinde kendi el becerisiyle ürettiği ahşap parçalarla birleştirip sensörler ekleyerek hareketli hale getiriyor. ide okullarında öğrenciler, 21. yy’ın becerilerini kazanarak yarına hazır bireyler olarak yetişiyor.

Çağan Öncül’ün “Bluetooth Kontrollü Akıllı Priz” Projesini izlemek için videoya tıklayabilirsiniz.