Çocuklarda Yeterli ve Dengeli Beslenme Neden Önemlidir?
Günlük koşuşturmaca içerisinde dengeli beslenmeyi ihmal ediyor, ya da öğün atlayabiliyoruz. Hâlbuki sağlıklı bir yaşam sürebilmek için her besin grubunu yeterli miktarda tüketmek ve dengeli beslenmek gerekiyor.
Özellikle de büyüme çağındaki çocukların sağlıklı bir gelişim gösterebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir. Peki ama, gelişim çağındaki çocuklar nasıl beslenmeli? Dengeli beslenme için hangi besin grubundan ne kadar tüketmesi gerekiyor?
Yemek hizmetini aldığımız Sofra Group ülke diyetisyeni Emel Terzioğlu Aslan, öğrencilerimizle sağlıklı beslenme seminerinde bir araya gelerek tüm bu sorulara yanıt verirken, neden dengeli beslenmeleri gerektiğine de değinerek onları bu konuda teşvik etti;
Besin Çeşitliğinin Sağlanması
Yeterli ve dengeli beslenmede en önemli nokta besin çeşitliliğinin sağlanmasıdır. Öğün içerisinde tek bir çeşit yemek yerine, her besin grubundan yeterli miktarda alınmalıdır. Bahsedilen bu besin grupları; protein, tahıl, sebze, meyve ve süt ürünleridir.
Protein Grubu
Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagillerden oluşan bu grup, hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılır. Hücre yapıtaşlarının ve beden fonksiyonlarının sağlıklı işleyebilmesi için günlük enerji ihtiyacının %15’i proteinden karşılanmalıdır. Yumurta en sağlıklı proteinlerin başında geliyor ve çocukların günde bir yumurta yemesi öneriliyor. Kuru fasulye, mercimek, nohut vb kuru baklagiller de proteinin yanı sıra lif, posa ve sağlıklı yağlar da içeriyor, bunların da menü de olması önemlidir.
Tahıl Grubu
Ekmek, bulgur, makarna, yulaf ezmesi, pirinç ve benzeri besinlerden oluşan tahıl grubu, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Özellikle, gelişim çağındaki çocuklar oyun oynarken, ders çalışırken yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu noktada ise öğün içerisinde bol miktarda ve sadece tahıl grubu almamaya dikkat etmeliyiz. Besin değeri açısından, içerisinde yüksek miktarda lif, mineral ve vitamin içeren bulgur tercih edilebilir.
Sebze ve Meyve Grubu
Sebze ve meyve grubu içerisinde bulunduğu lif ve minerallerle bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar. Burada da dengeli beslenme için; günde 3 porsiyon sebze, 2 porsiyon meyve tüketilmesi öneriliyor. Örneğin, yemek yanında yenen salata içerisinde bol miktarda lif ve mineral bulunurken, aynı zamanda yemeklerin rahat sindirilmesine yardımcı olur.
Süt Grubu
Kefir, ayran, süt ve yoğurt gibi besinlerden oluşan bu grup, içerisinde protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini, B12 vitamini ve A vitamini gibi önemli besin ögelerini içerdiğinden büyüme ve gelişmeyi destekler.
Besin Çeşitliliğinin Yanı Sıra Günlük Beslenme İçerisinde Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?