ide Öğrencileri Dünyaca ünlü Fransız Pop Art sanatçısı Jisbar’ın “Jisbar İstanbul’da” Sergisinde

Öğrencilerimiz Dünyaca ünlü Fransız pop-sokak sanatçısı Jisbar’ın “Jisbar İstanbul’da” başlıklı kişisel sergisini ziyaret ederek Pop Art sanatını inceleyerek gözlem yaptılar.

Öğrencilerimiz serginin küratörü Aslı Bora ile sergiyi gezme fırsatı yakaladılar ve sergide, ressamın Mona Lisa, İnci Küpeli Kız, Frida Kahlo, Dali, Klimt gibi ressamların eserlerini kendi pop tarzı ile günümüze nasıl taşıdığını gözlemleyerek incelediler. Sergi sonrası kendi pop diliyle sokak sanatını buluşturan sanatçının sloganlar ve semboller içeren eserlerinden ve Pop Art sanatının parlak renklerinden ilham alarak sanatçı Ümit Dizdar eşliğinde gerçekleştirilen atölye etkinliği ile öğrencilerimiz öğrendiklerini ve gözlemlerini deneyimleyerek yorumladılar.

ide okulları olarak öğrencilerimize, görsel sanatlarda renk, biçim, doku gibi sanat elemanlarının yanı sıra, sanatın sadece görsellik olmadığını, aynı zamanda her yapılan eserin bir içeriği ve anlamı olduğunu öğretiyor, eleştirel bir bakış açısı ile hayal güçlerini kullanarak düşünme ve problem çözme becerileri kazandırmayı hedefliyoruz.

Bireysel çalışmaların yanı sıra grup çalışmalarına da ağırlık veriyor, onlara yaratıcılıklarını kullanarak kendilerini özgüvenli bir şekilde ifade edebilecekleri ortamı sağlıyoruz. Derslerimiz, sanat elemanları, müze bilinci, tarihi eserlerin önemi, sanatçı tanıma, eser incelemenin üzerinde durularak işleniyor. Jisbar gibi önemli akımların temsilci ressamlarının eserlerini inceleyerek sanatsal bakış açısı kazandırmanın önemine inanıyoruz.

Sokak sanatının ve Pop Art’ın kesiştiği özgün tarzıyla dünyanın önde gelen isimlerinden biri olan Fransız sanatçı Jisbar, sanat hayatına Paris sokaklarında grafiti yaparak başlamış kendi pop diliyle sokak sanatını buluşturduğu, sloganlar ve semboller içeren eserleriyle izleyiciyi imgenin ötesine geçiriyor. Ressam öğrencileirmize; Mona Lisa, İnci Küpeli Kız, Frida Kahlo, Dali, Klimt gibi sanat tarihinin ikonik eserlerini ve karakterlerini kendi pop tarzı ve sokak sanatının özgür ruhuyla 21. yüzyıla taşıyarak ilham verici bir deneyim sunuyor.

Sergide, Pop Art’ın parlak renkleriyle kitle kültürüne mal olmuş figürleri sokak sanatının asi ruhuyla birleştiren Serie Icons, sanat tarihinin başyapıtlarının popüler kültür içinde bir emtiaya dönüşmeni görünür hale getiren Serie Art Money, tüketimin gündelik hayatın sıradanlığında olağan kabul edilmesini görselleştiren Serie & Friends gibi eserleri öne çıkıyor.

Sergi, medya ve popüler kültürün aleladeliği içinde sürekli tüketilen mefhumların sanatçı tarafından yeniden yorumlanan dünyasına odaklanıyor. Herkesin hayatından tanıdık bir imgeyle karşılaşacağı çalışmalar, sokağın, modanın, magazinin sloganlar, sayılar ve kodlarla örüldüğü aydınlanmayı bekleyen birer bulmacaya dönüşüyor.

08 Kasım 2023 – 31 Mart 2024 tarihleri arasında, Aslı Bora’nın küratörlüğünde gerçekleşen “Jisbar İstanbul’da” sergisini Kalyon Kültür’de ziyaret edebilirsiniz.