Tolga Gümüşay’la Geleceği Görme Ortaklığı Kitabı Üzerine Söyleşi

ide’de öğrencilerimizin temel kazanım ve becerileri kazanması önem verdiğimiz yetkinliklerden biri.

Bu amaçla ortaokul öğrencilerimiz “Geleceği Görme Ortaklığı-Yaşamın Şaşırtan Ayrıntılarıyla Dolu Öyküler” kitabı üzerine Tolga Gümüşay’la çevrim içi söyleşide bir araya geldiler.

Türkçe dersi temel kazanım ve becerileri kapsamında güdümlü okuma çalışmalarına bağlı olarak “Geleceği Görme Ortaklığı” nı okuyan 6. sınıf öğrencilerimiz, eserin ve “6 Yıl Tam Pansiyon” ve “Keskin Naneli Öyküler” gibi sevilen gençlik kitaplarının yazarı Tolga Gümüşay’ la “yazmak”, “kurgulanmış gerçeklik”, “karakter yaratmak”, “zaman ve mekâna ait ögelerin öykü atmosferine etkileri” üzerine keyifli, bilgilendirici bir söyleşi gerçekleştirdi.

Gerçek yaşamdan ustaca gözlemlenen ayrıntılarla bezeli Geleceği Görme Ortaklığı’nın dokuz öyküsü, yalın kurguları ve beklenmedik sonlarıyla idelileri şaşırtmış ve kendi iç dünyasına çekmişti.

Söyleşi öncesi eserin inceleme çalışmalarında öyküleri içe bakış, biçimsel ve kişisel olmak üzere üç boyutuyla ele alan ideliler, söyleşide Tolga Gümüşay’ la öykülerdeki temel gerilimleri, çıkış/ düşüş/ düğüm çizgisindeki olayları, kompleks ve düz karakterleri, psikolojik ve sosyal mekanları da analiz ettiler.

Gümüşay hikayelerdeki anahtar ifadeleri, duyguları, alt metinleri, iletileri öğrencilerle birlikte ele aldı ve bundan sonraki projelerine de değindi.